Multinationale selskaber kæmper for grøn omstilling i København

Ellen MacArthur Fondens ressourcekonference

Multinationale selskaber kæmper for grøn omstilling i København

Miljøminister Kirsten Brosbøl har i dag åbnet Ellen MacArthur Fondens konference, der samler 100 internationale virksomheder, som sammen arbejder for at mindske verdens overforbrug af ressourcer.
Af Jens Fuglsang Edelholt – redigeret af Jeppe Jönsson

7.000 mia. kroner om året. Så stort er potentialet globalt, hvis vi kan skabe en grønnere og mere cirkulær økonomi, hvor affald bliver forebygget og produkter i højere grad bliver genanvendt. Det viser en analyse fra britiske tænketank Ellen MacArthur Fonden og rådgivningsvirksomheden McKinsey.

Store, globale virksomheder som Unilever, IKEA og H&M deltager i arbejdet med cirkulær økonomi, og i Danmark er virksomheder som Mærsk og Carlsberg dybt involveret. Virksomhederne taler i dag på konferencen om, hvordan de er lykkedes med at gøre virksomhederne mere bæredygtige og ressourceeffektive. Konferencen bliver åbnet af miljøminister Kirsten Brosbøl.

Danmark er med helt i front, når det handler om indsatser for ressourceeffektivitet og cirkulær økonomi. Vores grønne politik og vores arbejde hen mod et Danmark uden affald giver genlyd ude i verden, og det er én af årsagerne til, at denne internationale konference om cirkulær økonomi afholdes i København i dag – forklarer Miljøminister Kirsten Brosbøl.

Cirkulær økonomi handler om at udnytte de økonomiske og miljømæssige potentialer ved at forebygge affald, genbruge produkter og genanvende materialer. I en cirkulær økonomi vil de ressourcer, som ellers ender som affald indgå i produktionen igen, uden at de forlader kredsløbet.

Globalt netværk
Deltagerne på konferencen er en del af CE100, som er et internationalt netværk for virksomheder, innovatører og regioner, der arbejder for at fremme en grønnere økonomi.

Danmark er som eneste land i verden udvalgt af Ellen MacArthur Fonden til et projekt om cirkulær økonomi, der skal munde ud i en værktøjskasse til politiske ledere verden over, som kan bruges i omstillingen til en mere cirkulær økonomi.

Der er stadig masser af potentiale for virksomheder i at være mere ressourceeffektive. Jeg vil gerne fremhæve de gode eksempler, og derfor har jeg stiftet prisen ’Virksomheder uden affald’, som jeg overrækker til en virksomhed, der har formået at få mere ud af mindre og forebygge affald – siger Kirsten Brosbøl.

Miljøministerens pris ’Virksomheder uden affald’ har modtaget indstillinger fra 31 virksomheder. Juryen er ved at finde frem til tre finalister og en vinder. Prisen vil herefter blive uddelt af miljøministeren.

Fakta
Ellen MacArthur Fondens konference ’Circular Economy (CE) 100 Acceleration Workshop’ foregår i København den 29.-30. april 2015, og er en lukket workshop for CE 100 netværket.

CE 100 netværket er et globalt netværk for ledende virksomheder, innovatører og regioner, der ønsker at fremme dagsordenen om cirkulær økonomi. Eksempler på virksomheder i netværket er H&M, IKEA, Coca Cola, Desso, DHL, Philips, Renault, Michelin, Steelcase, Unilever, Kingfisher, Vodafone. Danske deltagere i CE100 netværket er Vestas, samt en række mindre virksomheder, herunder REALLY og Envotherm. Herudover deltager Erhvervsstyrelsen og Miljøstyrelsen.

Grundtanken i den cirkulære økonomi er at genanvende materialer – eller endnu bedre affalds-forebygge – ved smartere design af produkter, så de kan produceres med mindre spild, kan genbruges, skilles ad og repareres og derved få en længere levetid. Miljøministerens pris ”virksomheder uden affald” har modtaget indstillinger fra 31 virksomheder.

Se pressemeddelelsen her.